Inventors catalans que han canviat la història

79 views

Actualment sembla que tots els invents són de Xina o Estats Units, però no és així. Seguidament us volem presentar alguns dels inventors i inventores catalans més importants de la història.

Josep Roura i Estrada

Josep Roura i Estrada va néixer el 9 d’abril del 1797 a Sant Feliu de Guíxols. De jove va estudiar química. Uns estudis que li van permetre posteriorment poder inventar la pólvora blanca l’any 1846. Josep Roura i Estrava va morir l’any 1860 amb 63 anys.

Maria del Carmen Ortiz de Arce

Maria del Carmen Ortiz de Arce va néixer al s. XIX i va morir l’any 1932. Ella era mestra i fundadora de la Casa de Caritat de Barcelona, una escola per nens cecs. Basant-se en la seva experiència, abans de morir, va inventar un sistema anomenat Sor de lectoescriptura. Segons l’Uve “era una regleta amb un punxó que permetia que els invidents escrivissin en braille”, facilitant així el traç de caràcters amb relleu i detectables al tacte.

Jacint Barrau i Cortès

Jacint Barrau i Cortès va néixer l’any 1810 i va morir el 1884 a l’edat de 74 anys. Va ser un mecànic i inventor català. Reconegut per la invenció del teler Barrau de teixits de vellut de seda, que fou un invent fonamental de la història indústria tèxtil.

Narcís Monturiol i Estarriol

Narcís Monturiol i Estarriol va néixer el 28 de setembre de 1819 a Figueres. Ell va ser l’encarregat de crear el submarí per anar sota l’aigua. Ho va fer el 28 de juny de 1859, quan tenia 30 anys. Era un petit submarí que va estar 2 hores i 20 minuts a uns 20 metres de la superfície, que per aquella època era al·lucinant. Narcís Monturiol va morir el 6 de setembre de l’any 1885.

Jaume Arbós i Tor

Jordi Arbós i Tor va néixer 13 de juliol de 1824. Ell va ser un químic català que va introduir a Catalunya un dels primers gasògens de fusta o carbó vegetal que es coneixen. Posteriorment, el 26 d’octubre de 1882 va perdre la vida a l’edat de 58 anys.

Pau Alguersuari i Pascua

Pau Alguersuari i Pascua va néixer el 17 de novembre de 1836 a Sant Celoni. En aquella èpica, volien tirar tots els telers manuals per telers mecànics (de vapor) i ell llavors va pensar que si s’havia de cremar tot allò significava la pèrdua de molts diners. Ell va ser el que va decidir reciclar aquests telers manuals pels mecànics i així evitar un desastre econòmic. Posteriorment, el 23 d’abril de 1907 va perdre la vida.

Josep Maria Algué

Josep Maria Algué va néixer el 29 desembre 1856 a Manresa. Ell va ser un inventor català reconegut per crear el baròmetre. D’aquesta manera els vaixells no anaven a parar als perillosos tifons. Un instrument que va permetre salvar moltes vides. Josep Maria Algué va morir el 27 de maig del 1930 a Roquetes, amb 74 anys.

Joan Balart i Armengol

Joan Balart i Armengol va néixer el 22 de novembre de 1882. L’any 1905 fou elegit regidor de l’Ajuntament de Sabadell per la Unió Republicana. L’any següent, amb 24 anys, inicià les activitats empresarials en el ram de la creant Balart-Begesa taller de rebobinat de motors i electricitat, el qual seria l’origen de l’empresa Balart-Begesa. També fou un innovador industrial en la tasca dels flequers. Joan Balart i Armengol va morir el 17 de desembre de 1960, amb 78 anys.

Pau Abad i Piera

Pau Abad i Piera va néixer el 15 de juliol de 1896. De jove, va treballar en la mecànica de precisió aplicada a maquinària tèxtil i als automòbils i el 1924 fundà una fàbrica d’aparells de ràdio. Pau Abad va morir el 10 de desembre 1981.

Pere Balsells i Jofre

Pere Balsells i Jofre va néixer l’11 de febrer del 1928. Va estudiar per ser empresari i mecenes i va arribar a rebre la Creu de sant Jordi el 2013. Actualment viu als Estats Units i ha fabricat productes d’alta tecnologia mèdica i aeroespacial.

Cristina Casadevall de la Cámara

Cristina Casadevall de la Cámara va néixer a Barcelona l’any 1985. Ella va inventar l’ecocarcris, que és un material ecològic compost a base de closques de fruits secs trinxades i barrejades amb resines per a l’aplicació en la construcció d’objectes diversos. Amb 14 anys va començar a investigar com aprofitar les closques dels fruits secs i amb 17 ja va tenir una patent legal.

Aquests són alguns dels inventors i inventores catalans més coneguts. Cal seguir inventant per continuar creixent.”

Redactors juniors

El més recent